Translate in your language

Sunday, 31 March 2013

Hawa Di Cipta Ketika Adam Sedang Tidur

Menurut pakar psikologi, seorang lelaki jika dia kesakitan, maka selalunya akan membuatkan timbul dalam hatinya rasa benci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya.


Seandainya Hawa diciptakan dari Adam alaihissalam saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari rusuknya hingga dia membenci Hawa.

Akan tetapi Hawa diciptakan Tuhan pada Adam saat dia tertidur. Ia semata-mata agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa.

Sementara seorang wanita akan melahirkan anak dalam keadaan terjaga dan adakala melihat kematian dihadapannya. Namun begitu, semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia sanggup menebusnya dengan kehidupannya sendiri.

Ada syair arab mengatakan, sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi kalbu lelaki (jantung, hati nurani).

Oleh kerana itu, tugas Hawa menjadi ratu di hati lelaki.

Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang puteri yang manja, dan seorang isteri yang setia jika fahami sebaiknya.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang diberitahu oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.”

Maksud kata baginda tersebut adalah, wanita itu harus difahami, dijaga dengan baik dan dikawal agar tak memudaratkan.

Maka wahai kaum Adam, janganlah merendahkan perasaan Hawa, kerana dia memang diciptakan seperti itu.

Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu bererti dia sedang menangis didalam hati.

Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.

Dan percayalah, wanita amat susah untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang.

7 comments:

 1. layarilah laman portal web berita terkini DAN PERCUMA www.freemalaysiakini2.com

  ReplyDelete
 2. You are so full of shit. Were you there when God created Eve? Is this the truth that came from Torah or Bible or Quran? Stop telling lies and start learning to tell the truth.

  ReplyDelete
  Replies
  1. dalam Al-Quran ada menyatakanya

   Delete
 3. To Anon 14:25 you are so...full of shit..were you there when your father fuck your mother then got her pregnant of you....

  ReplyDelete
 4. Salam bro.. Blog bro telah pun saya pautkan.. Mohon pautkan kembali blog saya
  http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

  ReplyDelete
 5. Salam bro.. Blog bro telah pun saya pautkan.. Mohon pautkan kembali blog saya
  http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

ANDA MUNGKIN SUKA NAK BACA.. TERSERAH PADA SELERA MASING-MASING..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...